• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг!

Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг!

2018-01-22

Історія нашої батьківщини має багато трагічних моментів: монгольська навала, панування польської шляхти, татарські набіги, Перша світова війна, Велика Вітчизняна війна, голодомор, тривале перебування під владою іноземних держав. Але незважаючи на увесь трагізм нашої історії, український народ завжди боровся за визволення України та її об’єднання в єдину соборну державу.

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Одну з перших значних спроб об’єднати українські землі в єдиній державі зробив Б.Хмельницький, його політику продовжували гетьмани П.Дорошенко, І.Мазепа, П.Орлик, але їм так і не вдалося створити соборну Україну.

У ХІХ ст. українські землі опинилися під владою Австрійської і Російської імперій. У складі Австрійської імперії перебували західноукраїнські землі, а під владою Російської імперії – Наддніпрянська Україна.

Під час Першої світової війни у 1917 р. Російська імперія розпалася і на території Наддніпрянської України утворилася УНР. У 1918 р. припинила своє існування Австро-Угорська імперія – на західноукраїнських землях виникла ЗУНР. 22 січня 1919 р. в Києві на Софійській площі відбулося оголошення декларації про злуку УНР і ЗУНР у єдину державу.

Кiлькiсть переглядiв: 156

Коментарi